Duurzaamheideisen kantoren

Groen kantoor nog ver weg

Je kan wel ’s werelds duurzaamste kantoor bouwen, maar wat is de milieuwinst als daardoor een ander kantoor komt leeg te staan? De lagere energierekening compenseert nooit de milieuschade door de bouw van dat groene paradepaardje.

“Wat nieuw gebouwd wordt voldoet aan alle eisen. Dat is het probleem niet”, zegt Peter Keur, oud-topman van de vastgoedtak van de Rabobank. De grote uitdaging is de verduurzaming van het bestaande vastgoed. Die voorraad is zo ontzettend groot en de meeste gebouwen voldoen nog niet aan de nieuwe normen.”

Keur stelt dat duurzaamheid leeft in de sector, ook uit eigenbelang: “Met duurzaam vastgoed heb je in de toekomst een bestendig rendement. Bij niet-duurzame gebouwen is de vraag of je er een volgende huurder in krijgt of er een belegger voor vindt.”

CO2-uitstoot

Volgens Elsbeth Quispel van vastgoedmakelaar en -adviseur Cushman & Wakefield heeft vastgoed een aandeel van 30% in de totale CO2-uitstoot. “Dat komt uit zowel energiegebruik als de bouw. De vraag is: wie moet de handschoen oppakken?” Zij bedoelt dat gebruikers van kantoorruimte vaak wel wat anders aan hun hoofd hebben dan de duurzaamheid van hun kantoor. Quispel: “Energiekosten zijn meestal slechts 1% van de bedrijfskosten.”
De overheid dreigt met sluiting van kantoren als ze niet per 2023 tenminste een C-label hebben. Dat is de benedengrens van wat ’groen’ heet te zijn. Onbekend is om hoeveel kantoren het precies gaat, want lang niet alle panden hebben een officieel label. Het Economisch Instituut voor de Bouw schatte vorig jaar dat 52% van de kantoren niet aan de eisen voor een C-label voldoet. Uit cijfers van Cushman & Wakefield blijkt dat van de kantoorpanden die nu te koop staan, 37% geen groen label heeft.

“De markt komt uit zichzelf niet genoeg in actie om de klimaatdoelstellingen te halen”, zegt taxateur Jeroen Boogaard van Cushman & Wakefield. “Zowel de overheid als de banken zien dat er te weinig gebeurt. Wat zij doen is maatregelen de markt indrukken. De overheid eist tenminste dat C-label per 2023 en de banken weigeren financiering als er geen zicht is op zo’n label”

A-label

“Wij lopen ontzettend achter”, zegt Elsbeth Quispel. Directeur Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council maakt zich geen zorgen: “Zo dramatisch moeilijk is het ook weer niet om een C-label te krijgen. Iedereen gaat nu wat aanpassingen doen. Wij waren het liefst meteen naar het A-label gegaan.” Quispel snapt dat die eis er niet ligt. „Er is veel vastgoed waarvoor het niet rendabel zou zijn zijn om die sprong te maken. Het hangt ook van de toekomstbestendigheid van een locatie af.”

Maar zijn er genoeg bouwvakkers om de achterstand in te halen? Taxateur Boogaard heeft wel vertrouwen: “Het is niet zo dat een gebouw geheel in de steigers moet om van label E naar C te gaan. Alleen al het overgaan op led-verlichting kan een enorm effect hebben.”

Wettelijk verplicht

Quispel wijst erop dat vastgoedeigenaren eigenlijk al wettelijk verplicht zijn om te verduurzamen. “Sinds 2013 hebben we al het Activiteitenbesluit : alle energiebesparende maatregelen waarvan de terugverdientijd minder dan vijf jaar is, die moet je nu al nemen”, aldus Quispel. “Er staat in principe een boete op. Het zou op gemeentelijk niveau gehandhaafd moeten worden.” Op het ogenblik bestaat nog weinig risico voor overtreders. Boogaard. “Maar wat wij gehoord hebben, is dat de handhaving enorm wordt uitgebreid op gemeentelijk en regionaal niveau.”
Cushman & Wakefield is begonnen om de te verwachten verduurzamingskosten zichtbaar te maken in de taxatie van een kantoorgebouw. Boogaard: “Als ik zeker weet dat ik over vijf jaar iets moet uitgeven, dan kan je dat kwantificeren”.

De vraag blijft of de gemiddelde vastgoedbaas bang is voor de dreiging van een sluiting van zijn kantoor in 2023. De minister kan er met een pennenstreek immers een paar jaar aan vastplakken. Quispel: “Sceptici zul je altijd houden. Ik zeg niet dat het bij iedereen topprioriteit heeft. Er zijn mensen met dertig andere problemen.”

BRON: DE FINANCIELE TELEGRAAF


Laat uw ervaring, mening en/of visie horen en praat mee over dit Duidelijk. bericht

Voeg uw eigen reactie toe

Vertel ons uw mening!